Het programma “de Keuringsdienst van Waarde” stond in het teken van Kip. De programmamakers bezochten onder andere een vleeskuikenhouder en pluimveeslachterij.
De programmamakers staan in de aflevering stil bij het feit dat de gehele Nederlandse retail is overgestapt op vlees afkomstig van kippen die zijn gehouden volgens nieuwe concepten. Daarbij krijgen ze onder andere meer ruimte en groeien ze langzamer. Men was op zoek naar het antwoord op de vraag of deze nieuw concepten ook daadwerkelijk beter zijn voor de kippen en daarnaast of de nieuwe kip ook duurzamer is. Om die vragen te beantwoorden, bezocht de redactie twee vleeskuikenhouders, een pluimveeslachterij, een supermarkt en ging het in gesprek met onderzoekster aan de Wageningen Universiteit Ingrid de Jong. De aflevering is terug te zien achter deze link.
De conclusie die in het programma wordt gemaakt is dat er geen eenduidig antwoord te geven is op de gestelde vragen. Onderzoekster de Jong geeft aan dat trager groeiende kippen niet per definitie een beter dierenwelzijn genieten maar dat het risico op welzijnsproblemen wel wat kleiner is. Daar staat tegenover dat de tragere groei een negatief effect heeft op de milieuprestaties. In dat opzicht scoren efficientere reguliere kippen het beste. Dit is een dilemma waarmee rekening moet worden gehouden bij de productie van kip. De vleeskuikensector probeert over een breed front wensen en eisen te optimaliseren.Maar er zal altijd iets te wensen blijven voor wie er 1 aspect uitlicht. De beste kip bestaat niet.