Skip to main content
Nieuws

Tekort NVWA-keuringsartsen: mogelijk minder pluimveeslachtingen

By mei 26, 2023juni 9th, 2024No Comments
‘Situatie kan grote gevolgen hebben voor pluimveeketen’
Tekort NVWA-keuringsartsen: mogelijk minder pluimveeslachtingen
Voedselproductie in de toekomst

Door een tekort aan NVWA-keuringsartsen kunnen Nederlandse pluimveeslachterijen de komende tijd mogelijk minder pluimvee slachten.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verstuurde vorige week alle (pluimvee)slachterijen in Nederland een brief waarin de autoriteit aangeeft dat er te weinig NVWA-keuringsartsen zijn en de NVWA permanent toezicht in slachterijen niet meer kan garanderen. Als gevolg hiervan zouden mogelijk slachtdagen kunnen uitvallen bij één of meerdere slachterijen. Hierdoor zouden er bijvoorbeeld minder vleeskuikens geslacht kunnen worden in een week. In Nederland is het namelijk wettelijk verplicht dat er tijdens het slachten van dieren op een slachterij permanent een NVWA-keuringsarts aanwezig is.

Voorzitter Gert-Jan Oplaat van de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi) noemt de situatie heel zorgelijk en beschamend. „Ik ben er echt van geschrokken en baal er stevig van. Het kan niet zo zijn dat de NVWA de economische omvang van de sector bepaald omdat er te weinig NVWA-keuringsartsen zijn. De NVWA moet haar capaciteitsproblemen zo spoedig mogelijk oplossen.”

Oplaat ergert zich eraan dat de problemen al jaren spelen: „Mijn voorganger Jan Odink stuurde de NVWA vijftien jaar geleden (in 2008) al brieven dat we ons als Nepluvi zorgen maakten over een mogelijk tekort aan NVWA-keuringsartsen. De NVWA beloofde destijds beterschap, maar heeft vijftien jaar later de problemen nog steeds niet opgelost.”

Oplossingen aangereikt
Nepluvi reikte oplossingen aan bij de NVWA. „Binnen de NVWA kan efficiënter gewerkt worden. Bij de NVWA wordt reistijd gezien als werktijd. Keuringsartsen zijn zo vaak al uren kwijt. Door een logischere planning te maken, hebben NVWA-keuringsartsen een kortere reistijd. Daarnaast hebben NVWA-keuringsartsen tussen de middag het recht om 15 minuten van het erf van de slachterij af te kunnen gaan. Een pluimveeslachterij slacht continue door. Soms moet er een extra NVWA-keuringsarts komen omdat zijn of haar collega recht heeft op die 15 minuten pauze. Door de regel ‘het recht op 15 minuten pauze buiten het erf van de slachterij’ aan te passen, kunnen NVWA-keuringsartsen veel efficiënter werken”, zegt Oplaat.

De Nepluvi-voorzitter spreekt van een drietrapsraket: „De NVWA kan innoveren. Met behulp van technieken zoals cameratoezicht kan de NVWA efficiënter werken. Als tweede moet de NVWA dringend nieuwe keuringsartsen aannemen. Tenslotte moeten slachterijen hun best doen om aspecten in het slachtproces te verbeteren om het aantal overtredingen te verlagen. Dan kunnen controles efficiënter verlopen.”

De Nepluvi-voorzitter is geen voorstander om de wetgeving aan te passen en om in plaats van permanent toezicht in slachterijen bijvoorbeeld steekproefsgewijze controle toe te staan: „Ik ben voorstander van permanent toezicht in slachterijen. Het permanent toezicht houdt slachterijen en slachterijmedewerkers scherp. Bovendien schept het vertrouwen richting afnemers in het buitenland.”

‘Gevolgen niet te overzien’
Operationeel directeur Jeroen IJzerman van eendenslachterij bij Tomassen Duck-To uit Ermelo (GD) baalt evenals Oplaat van de hele situatie. „Als een slachterij daadwerkelijk een dag of halve dag niet kan slachten omdat de NVWA te weinig keuringsartsen heeft, zijn de gevolgen niet te overzien. Een dag niet slachten betekent dat alles doorschuift. Eendenhouders maar ook vleeskuikenhouders kunnen bezettingsproblemen krijgen als hun slachterij een dag of een paar dagen later hun dieren pas kan slachten. In de eendenhouderij raakt de hele integratie dan overstuur en ondervinden alle eendenhouders hier hinder van. Later slachten, betekent mogelijk dat nieuwe opzetten worden uitgesteld. De hele keten ondervindt dan hinder omdat de NVWA te weinig keuringsartsen heeft. Ik hoop dat het niet zover komt doordat de NVWA het tekort aan keuringsartsen binnen afzienbare tijd oplost.”

’s Nachts slachten
Oplaat onderschrijft de mogelijke problemen die IJzerman schetst: „Een koppel vleeskuikens of eenden groeit door. Als een slachterij een dag niet slacht, komt de hele keten op zijn kop te staan omdat alles dan doorschuift.”

De Nepluvi-voorzitter pleit juist voor meer flexibiliteit bij de NVWA. „Vleeskuikenslachterijen willen op hete zomerdagen graag ’s nachts te slachten. Met de zomer voor de deur hebben we de NVWA gevraagd om hierin mee te gaan doordat keuringsartsen af en toe ’s nachts werken en rond feestdagen ook een keer op zaterdag. Door een keer op een zaterdag te slachten, kunnen slachterijen hun planning weer op orde krijgen. Dit is echter heel lastig te regelen met de NVWA.” Oplaat vindt dat vreemd en baalt van de starre houding van de NVWA: „Alle slachterijpersoneel is wel flexibel maar de paar NVWA-keuringsartsen zijn dit niet, terwijl het voor het dierenwelzijn beter is om op hete zomerdagen ’s nachts te slachten.”

Ook hinder voor varkensslachterijen
Andere slachterijen zoals varkens- en rundveeslachterijen ondervinden ook hinder van het tekort aan NVWA-keuringsartsen, weet Oplaat. „Als Nepluvi maken we ons niet als enige zorgen. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV, de belangenbehartiger voor roodvlees slachterijen) en belangenbehartigers voor Groente en Fruit maken zich ook zorgen.”

Binnenkort is er in de Tweede Kamer een debat over het tekort aan NVWA-keuringsartsen. „Veel partijen in de Tweede Kamer zien ook dat er snel oplossingen moeten komen. Het wordt tijd dat de NVWA haar zaakjes op orde krijgt”, besluit Oplaat.

Bron: Pluimveeweb.nl – Nepluvi